MENU
Головна » 2012 » Червень » 22 » Підсумки місячника «Кожний донор крові – герой! »
16:19
Підсумки місячника «Кожний донор крові – герой! »

Підсумки місячника

«Кожний донор крові – герой!»

присвяченого Всесвітньому дню  донора крові 2012 р.

Доступність і достатність запасів крові залежить від громадян, які виявили бажання стати донорами.  За 20 років по Україні кількість донорів зменшилась на 55,3%.  Для дотримання країною принципу «самозабезпечення кров’ю» Рада Європи рекомендує тримати відповідну кількість донорів – 40-60 на 1 тис. населення. В країнах Європи в середньому на 1 тисячу населення припадає 35 донорів, в Україні – 18,8 донорів, в Житомирській області у 2011 р. - 17 донорів. Компоненти та препарати крові щороку зберігають життя 10 тис. хворих нашої області.  Кожного року в області здійснюється майже 20 тис. переливань компонентів донорської крові, 80% яких отримують хворі хірургічних, реанімаційних та пологових відділень. Серед донорського контингенту близько 30% складає молодь віком від  18 до 25 років.

За даними ВООЗ добровільні донори, які регулярно безоплатно здають кров, представляють найменший ризик бути інфікованими патогенами, які передаються при переливанні, оскільки вони керуються виключно альтруїзмом і не мають причин приховувати, чому їх кров може бути небезпечною.

Доступ до безпечної крові і продуктів крові для всіх пацієнтів, лікування яких залежить від переливання, приведе до скорочення захворюваності і смертності. Такий доступ, проте, можна забезпечити лише за допомогою значного збільшення числа людей, які по власному вибору вирішать регулярно здавати кров на добровільній основі.

Всесвітній день донора крові починаючи з  2005 року, відзначається щорічно – 14 червня, який висвітлює необхідність в істотному збільшенні числа добровільних і безвідплатних донорів крові в кожній державі для забезпечення постійної наявності безпечної крові і її продуктів для кожного пацієнта, що вимагає трансфузійна   терапія. Рішення про його проведення прийняли на 58-ій сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я в Женеві. Ініціаторами виступили міжнародні організації, які закликають до сприяння добровільної та безкоштовної здачі крові: Всесвітня організація охорони здоров’я, Міжнародна Федерація Товариства Червоного Хреста та Червоного Півмісяця, Міжнародна федерація організацій донорів крові і Міжнародне товариство по переливанню крові. Саме у цей день 1868 року народився відомий австрійський лікар Карл Ландштейнер, який одержав  Нобелівську премію в 1930 р. за відкриття груп крові людини.

У 1995 р. згідно Закону України  «Про донорство крові та її компонентів» -  засноване звання – «Почесний донор України». В 2000 році Законом України «Про державні нагороди України» затверджене почесне звання «Заслужений донор України». В Україні нараховується майже 100 тис. осіб, які здобули звання „Почесний донор України" (безоплатно здали кров або її компоненти в кiлькостi 40 i більше разових максимально допустимих доз) і 60 донорів мають почесне звання „Заслужений донор України" (безоплатно здали кров або її компоненти в кiлькостi 100 i більше разових максимально допустимих доз). Донору Ніколаєву В.К. мешканцю м. Дніпропетровска присвоєно високе почесне звання «Герой України».

В Житомирській області  звання „Почесний донор СРСР” та „Почесний донор України ” мають близько 2000 людей. Донор Самсонова А. І., нагороджена  орденом «Княгині Ольги»  ІІІ-го ступеню,  почесні донори Рафікова К.В., Камінський А.І. та Каушан І.В. удостоєні звання «Заслужений донор України».

Напередодні відзначення Всесвітнього дня донора крові головою Житомирської обласної державної адміністрації видано розпорядження від 02.04.2012 року №96 «Про проведення місячника розвитку донорства, присвяченого Всесвітньому дню донора крові» з рекомендованим проведенням відповідних заходів містам, районам області щодо відзначення Всесвітнього дня донора крові у 2012р.

Відповідно були видані розпорядження держадміністраціями  кожного району області і  рішеннями  міськвиконкомів  затверджено  відповідні плани заходів по відзначенню Всесвітнього дня донора крові.

Управлінням охорони здоров’я облдержадміністрації спільно з обласною організацією Товариства Червоного Хреста України видано наказ від 18.04.2012 р. № 314/73/01-02 «Про проведення місячника розвитку донорства, присвяченого Всесвітньому дню донора крові» та оголошено з 01 червня по 30 червня 2012 року місячник донорства «Кожний донор крові – герой!» наказом затверджено план заходів, який передбачає спільні дії лікувально-профілактичних закладів  з організаціями Товариства Червоного Хреста на місцях.

В кожному районі області проведено місячник донорства «Кожний донор крові – герой!» присвячений Всесвітньому дню донора крові. Організовано та проведено «Дні донора» серед медичних працівників обласних та міських лікувально-профілактичних закладів м. Житомира. Відмічено активну участь в донорстві медичних працівників ЦМЛ №1, ЦМЛ №2, дитячої міської лікарні м. Житомира також обласної клінічної лікарні та обласної психіатричної лікарні. Донорами  стали біля 400 співробітників – медиків. За словами медиків, компоненти і препарати крові щодня чекають десятки пацієнтів, у тому числі й діти. У Житомирській обласній клінічній лікарні без цих препаратів не обійтися пацієнтам відділення гематології, відділень хірургічного, реанімаційного профілю, гінекології, опікового центру. Лікарі пропонують здоровим людям раз у 2 місяці здавати  450 мл крові, щоб допомогти хворим.

Також хотілось би відмітити, що саме робота з молоддю займає одне з провідних місць в проведені інформаційно-просвітницьких заходів:

     - напередодні Всесвітнього дня донора крові у Новоград-Волинському медичному коледжі відбулась конференція на тему «Стан донорства в місті Новоград-Волинському та районі за 2006 - 2012 роки», також здійснено благодійну акцію серед студентської молоді під гаслом «Кожний донор крові-герой!»;

         - впродовж місячника для молоді та всіх бажаючих організовано «Дні відкритих дверей» в Обласному Центрі крові та його філіях: містах Коростені і Новоград – Волинському, про що попередньо було поінформовано населення через засоби масової інформації. Під час таких екскурсій відбулось знайомство молоді з технологіями заготівлі, зберігання та безпеки донорської крові;

         - фахівцями Житомирського обласного центру крові для школярів проведено показові слайд презентації під час класних годин з метою ознайомлення учнів з питаннями історії розвитку донорства, формування позитивного мислення про донорство крові та її компонентів та отримані школярами знання  допоможуть їм зробити в своє повноліття більш усвідомлений вибір і вирішити питання особистої участі в донорському русі;

         - відбулись цікаві та вкрай необхідні інформаційні заходи для молоді – лекції, конференції, класні години на тему безоплатного добровільного донорства крові в Андрушівському, Баранівському, Брусилівському (в пришкільних оздоровчих таборах конкурс на кращий малюнок «Вкожній краплині життя»), Любарському, Овруцькому, Коростишівському, Олевському районах;

         - «Дні донора - студента» з залученням студентської молоді до підтримки донорського руху пройшли також у Любарському, Чуднівському, Коростишівському, Новоград-Волинському районах майже 200 студентів стали донорами під час місячника донорства крові;

Спільно з молодіжними організаціями продовжується формування волонтерського руху  та проведення серед молоді акцій в підтримку донорства крові.

         - обласний інститут післядипломної педагогічної освіти  до програми підвищення кваліфікації вчителів біології, «Основ здоров’я» включив  і питання донорства крові;

         - вперше долучились до підтримки донорського руху освітяни Житомирського району та співробітники Житомирської районної держадміністрації.

 Необхідно відмітити інформаційно - просвітницьку роботу по розвитку добровільного донорства крові, яку активно проводять серед населення області працівники та медперсонал обласного, районного, міського Товариства Червоного Хреста України .

      Надруковано календарики, плакати, буклети з питань донорства, які розроблено спільно з обласною організацією Товариства Червоного Хреста України та Центром здоров’я з метою інформування та залучення молодого населення до лав безоплатних донорів.

         В кожному районі організовано зустрічі по вшануванню Почесних донорів України та ветеранів донорського руху з поздоровленням і наданням матеріальної підтримки

14 червня 2012 р. в приміщенні  Обласного центру крові  проведено урочисте вшанування донорів області до Всесвітнього дня донора крові за участю, заступника міського голови Бочковського О.М., головного хірурга управління охорони здоров’я облдержадміністрації  Лучківа В.І., начальника управління охорони здоров’я міської ради Борщівського В.М., голови Обласної організації Товариства Червоного Хреста України Богдана О.В., головного лікаря Житомирського обласного центру крові Чугрієва А.М. та фахівців обласних лікувальних закладів області. На зустрічі відзначено Заслуженого донора України  Каушана Івана Васильовича найвищою нагородою - орденом Червоного Хреста України за те, що не один десяток років є донором, регулярно (по кілька разів на рік) та до цього часу являється активним пропагандистом донорства крові. Всі медалі Івана Васильовича - нагорода за його мужність, людяність, доброту. Сам Іван Васильович радить всім здоровим людям, які мають таку змогу, давати кров двічі на рік, адже це запорука збереження і власного здоров’я. Також під час конференції були відзначені подяками від управління охорони здоров’я найактивніші донори медики обласних, міських та районних лікувально-профілактичних закладів області.

Висловлюємо щиру подяку донорам крові, які добровільно і безоплатно дарують свою кров для порятунку життя інших людей.

 ФОТО звіт

Переглядів: 1868 | Додав: Piligrim4eg | Рейтинг: 0.0/0