MENU
Головна » 2014 » Червень » 12 » День донора Новоград-Волинський
08:08
День донора Новоград-Волинський

Всесвітній день донора крові свято, яке відзначають в багатьох країнах

Воно було засноване в травні 2005 року на Всесвітній асамблеї охорони здоров’я ООН у Женеві. Важливість Всесвітнього дня донора крові перегукується з важливістю самого донорства. Як відомо, потреба в донорській крові виникає в людей будь-якого віку (в середньому за життя в кожної четвертої людини) з різними серйозними захворюваннями. Тому кожен донор, який здає кров безоплатно, робить свій безцінний внесок у добру справу — порятунок людських життів.
Цього року Всесвітній день донора крові, який ми відзначатимемо 14 червня, проходить під гаслом: «Безпечна кров для порятунку матерів».
Перше переливання крові породіллі, яка втратила багато крові, зробив у 1832 році петербурзький акушер Г.Вольф. Переливання пройшло успішно, і жінка була врятована. 
На сьогоднішній час близько 800 жінок у світі щодня помирає від ускладнень вагітності та пологів, і основною причиною є важкі кровотечі під час та після пологів. Головним завданням для попередження цього є забезпечення доступу до безпечних і достатніх запасів компонентів крові.
Служба крові, як і вся медицина, переживає не найкращі часи. Є багато проблем, і серед них немає незначних. Одна з основних, що потребує значного державного фінансування, — це застаріла матеріально-технічна база. В листопаді минулого року відбулася виїзна колегія Міністерства охорони здоров’я України, присвячена питанням сучасного стану служби крові України та перспектив її розвитку. Окремі з рішень колегії — створення в Україні кількох централізованих підприємств з переробки донорської плазми (як це практикується у всьому світі, бо зараз виробництво препаратів крові — переважно нерентабельне через малі обсяги), створення єдиного національного реєстру донорів (наразі є лише обласні), розробити нові стандарти надання трансфузійної допомоги, запровадити світові стандарти тестування донорської крові, організувати лікарняні банки крові, розробити логістику управління запасами компонентів крові та ін. Дуже важливим є питання впровадження системи управління якістю у закладах служби крові (згідно вимог Ради Європи, рекомендацій ВООЗ). З позитиву — в Україні підвищується контроль за якістю донорської крові: у березні 2013 року набрав чинності наказ МОЗ України №134 «Про затвердження Порядку скринінгу донорської крові та її компонентів на гемотрасмісивні інфекції», що підвищує вимоги до рівня безпеки донорської крові. Також впроваджується модернізація лабораторій закладів служби крові та оснащення їх сучасними автоматизованими системами імунохемілюмінесцентного аналізу (цей лабораторний метод застосовується і в Житомирському обласному центрі крові та його філіях). Ще треба відмітити, що зараз акцент іде не на кількість, а на якість донорів; в усьому світі надається перевага постійним, «кадровим» донорам, які здають кров добровільно і безоплатно, знаходяться під постійним медичним наглядом, і це дає змогу підвищити рівень інфекційної безпеки донорської крові. Саме регулярні, добровільні і безоплатні донори крові є найбільш безпечною групою донорів, оскільки серед них визначається найнижча розповсюдженість інфекцій, що передаються через кров. Добровільне і безоплатне донорство крові може сприяти високим стандартам якості продуктів крові, що підвищує захист здоров’я людей.
Новоград-Волинська філія ЖОЦК приймає щороку біля 2000 донорів, що дає наразі змогу забезпечити потреби лікувальних закладів міста і району. Також на філії продовжується виробництво 5% та 20% розчинів альбуміну (у перерахунку на 10% — у 2013 році вироблено 207,5л). Компоненти і препарати крові щороку зберігають життя більше 6000 хворих нашої області.
Дуже важкі часи переживає зараз і наша держава — Україна. Але саме зараз стало зрозуміло, наскільки ми, українці, сильні духом, згуртовані і щирі. І коли стало питання про допомогу тим людям, які зараз безпосередньо захищають територіальну цілісність і суверенність України, то тисячі людей відгукнулися і робили все, що в змозі, — допомагали коштами, ліками. В ці дні зросло значення і служби крові — всі ми бачили в телевізійних новинах, як біля центрів крові шикуються тисячні черги з бажаючих здати кров, люди готові чекати годинами, щоб зробити і свій внесок. Новоград-Волинській філії ЖОЦК також здали кров: для Майдану — 20 чоловік та для військових, які зараз перебувають на службі в Донецькій області, — 28 військовослужбовців в/ч А3814
.
Для тих, хто ще бажає долучитися до цієї благородної справи — порятунку здоров’я, а часто і життя поранених та тяжкохворих, 13 червня відбудеться акція «Здай кров — врятуй життя!» у Новоград-Волинській філії ЖОЦК (здати кров можна з 8.00 до 13.00, довідки за тел.: 5-33-40). Донором може стати кожна доросла здорова людина віком від 18 до 60 років. Для того, щоб кров принесла хворому лише користь, ще раз нагадаємо: кров можна здавати лише при хорошому самопочутті, напередодні і в день здачі не вживати жирну їжу, протягом трьох днів до донації не приймати аспірин, анальгін, спиртні напої, за дві години до донації — не палити. Сама процедура здачі крові абсолютно безпечна, використовуються лише одноразові витратні матеріали. В наших силах — зробити вчинок, надати допомогу тим, хто її так потребує!

Л.СТАНОВСЬКА, завідувач Новоград-Волинської філії Житомирського обласного центру крові

Переглядів: 839 | Додав: Oleben | Рейтинг: 0.0/0