Головна » Статті » Про наш центр » Відділ бактеріального контролю |
Відділ бактеріально-технічного контролю(ВБТК) Організований в Житомирському обласному центрі крові в 1997році після об’єднання відділу технічного контролю і бактеріологічної лабораторії.
В склад відділу входять дві підгрупи: бактеріологічного контролю та контролю якості консервованої донорської крові та її компонентів. Головні завдання ВБТК:
На базі відділу з квітня 2000р., вперше на Україні, розпочато впровадження в практику нового виду контролю – контроль якості консервованої донорської крові та її компонентів згідно рекомендацій GMP «GUIDE TO THE PREPARATION, USE AND QUALITY ASSURANCE OF BLOOD COMPONENTS» (11th edition, the Council of Europe, 2005). На початковому етапі відпрацювали організаційно-методичні питання контролю якості консервованої крові та її компонентів. Встановили схему впровадження контролю якості, визначили параметри контролю якості гемотрансфузійних середовищ та частоту їх проведення, склали перелік клініко-біохімічних методик, що використовуються під час виконання досліджень, а потім впровадили їх в роботу як необхідну регулярну процедуру. Ряд методик широко застосовуються в клінічній лабораторній діагностиці. В 2006р. розроблено методичні рекомендації «Організація контролю якості консервованої донорської крові та її компонентів». Отримано патент на корисну модель «Спосіб оцінки якості консервованої донорської крові за параметром – стандартність кроводачі». 2008р. – отримано патент на корисну модель «Спосіб оцінки якості свіжозамороженої та замороженої плазми за параметром залишкової кількості еритроцитів».
| |
Переглядів: 1064 | | |
Всього коментарів: 0 | |